Ce este si cum functioneaza o fosa septica

O fosa ecologica este componenta-cheie a unui sistem septic, un sistem la scara mica de tratare a deseurilor, intalnit de obicei in zone rurale unde nu exista canalizare instalata de primarie sau alte corporatii private.
Termenul „septic” se refera la un mediu bacterian anaerob care se dezvolta in interiorul fosei, unde se descompun si demineralizeaza deseurile adunate in fosa. Fosele ecologice pot fi cuplate cu alte unitati de tratare a apei menajere, cum ar fi biofiltrele sau sisteme de aerisire fortata.

In general, o fosa ecologica este alcatuita dintr-un rezervor cu marimi variind de la 4000 la 7500 de litri, care este conectat la o teava de apa menajera la un capat, iar la celalalt la un camp de drenaj septic. Conexiunile acestor tevi sunt facute de obicei printr-o teava in forma de litera T, ceea ce permite lichidului sa intre in rezervor fara a deranja crusta formata la suprafata. Astazi, rezervorul are de obicei doua camere (fiecare fiind echipata cu un capac de acces), separate de un perete care are deschizaturi la aproximativ jumatatea distantei dintre fundul si tavanul rezervorului.


Apa menjera intra in prima camera, unde solidele se depun la fund, iar grasimile si spuma plutesc. Materia solida depusa este descompusa anaerobic, reducandu-se in volum. Componenta lichida trece in urmatoarea camera prin peretele despartitor unde au loc alte depuneri si descompuneri, apoi lichidul in exces, acum relativ curat, se scurge in campul de drenaj septic. Impuritatile ramase sunt stranse si eliminate in sol, la fel cum apa in exces este eliminata in urma filtrarii tot in sol (intorcandu-se pana la urma sub forma apei subterane). O retea de tevi, de obicei asezata intr-un sant plin cu pietre, distribuie apa menajera filtrata pe toata intinderea campului de drenaj prin intermediul unor gauri din tevi. Marimea campului de drenaj este direct proportionala cu volumul de apa menajera rezultat in gospodarie si invers proportionala cu porozitatea solului.
Intregul sistem de fosa ecologica poate functiona doar cu ajutorul gravitatiei, acolo unde totpografia locului permite, sau cu ajutorul unei pompe speciale. Designul anumitor fose septice includ sifoane sau alte metode de marire a volumului si a vitezei de varsare in campul de drenaj. Acest lucru ajuta la incarcarea tevilor de scurgere in mod egal si prelungeste viata campului de drenaj prin prevenirea infundarii premature.

Deseurile care nu sunt descompuse anaerobic in rezervorul de captare trebuie pana la urma sa fie scoase din fosa. In caz contrar, fosa septica se va umple si apa cu deseuri nedescompuse se va revarsa direct in campul de drenaj. Nu numai ca acest lucru este daunator mediului, dar daca mizeria iese direct din rezervor poate infunda intregul sistem de tevi de pe campul septic si chiar afecta porozitatea solului, ceea ce ulterior va necesita reparatii scumpe.


O fosa septica instalata corespunzator, care opereaza normal, nu elimina mirosuri neplacute si ar trebui sa functioneze decenii intregi fara lucrari de intretinere, cu exceptia inspectiilor periodice si golirea rezervorului fosei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu