Intretinerea foselor septice

O fosa ecologica este in esenta o instalatie naturala, in miniatura, de tratare a apei. Principiul sau de functionare este urmatorul: retine apa si deseurile intr-un rezervor inchis pentru a permite bacteriilor sa descompuna materiile solide in lichide si gaze. Sistemele septice sunt in mare parte folosite in zonele rurale sau suburbane care nu beneficiaza de canalizare asigura de primarie sau guvern. Fosa ecologica din gospodaria dumneavoastra este una dintre partile vitale ale proprietatii si trebuie sa o ingrijiti corespunzator.


Intretinerea unei fose ecologice implica ingrijirea preventiva si precautii de bun simt. Pentru ca fosa dumneavoastra septica sa functioneze corespunzator trebuie sa tineti seama de urmatoarele reguli simple:
1. Golirea si curatarea periodica a rezervorului septic este un pas necesar in intretinerea sistemului. Daca rezervorul nu este golit in mod regulat, depunerile de pe fundul acestora se vor revarsa in campul de drenaj, infundandu-l si cauzand inundarea suprafetei si aparitia mirosurilor neplacute, ca sa nu mai vorbim de pericolele pentru sanatate. Majoritatea expertilor recomanda curatarea fosei septice odata la 2-3 ani, dar daca exista nereguli (sezizati un miros neplacut in jurul rezervorului, se infunda sau se revarsa) lucrarea de intretinere se va face imediat.
2. Fiti atenti la ce aruncati in WC. Orice ce nu poate fi descompus de bacterii va ramane in rezervor si il va infunda. Cu cat aruncati mai putine solide in canalizare, cu atat va fi mai fericit rezervorul fosei dumneavoastra septice.
3. Folositi o hartie igienica care se degradeaza usor pentru a evita acumularea in rezervor a solidelor care va pot infunda sistemul. Hartia igienica cu o rezistenta crescuta poate da batai de cap fosei dumneavoastre septice.
4. Economisiti apa. Cu cat intra mai multa apa in fosa septica, ca atat se micsoreaza perioada dintre doua goliri ale rezervorului. Faceti un dus scurt in loc de baie, nu lasati apa sa curga la robinet in timp ce va spalati pe dinti, va sapuniti pe maini sau cand ati terminat treaba.
5. Evitati supraincarcarea sistemului dumneavoastra septic. Acesta are nevoie de timp pentru a elimina deseurile si fluidele in mod eficient. Nu folositi masina de spalat vase si cea de spalat rufe in acelasi timp sau in timp ce altcineva face dus si nu spalati toate rufele familiei intr-o singura zi.
6. Evitati scurgerea grasimilor sau a uleiurilor in canalizare sau in vasul WC.
7. Nu abuzati in folosirea detergentilor, sapunurilor sau a altor chimicale pentru a evita distrugerea bacteriilor care fac toata treaba murdara.
8. Fosa dumneavoastra septica nu are nevoie de un aditiv, dar un tratament lunar cu o solutie speciala de curatare a foselor septice poate ajuta la desfundarea tevilor si mentinerea acestora intr-o stare de functionare buna. Solutia aceea curata si interiorul tevilor de eventualele depuneri.
9. Aveti grija ce produse de intretinere a foselor septice alegeti. Evitati-le pe cele cu soda caustica sau alte ingrediente asemanatoare deoarece pot face mai mult rau decat bine.
10. Reparati eventualele scurgeri ale tevilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu