Potentiale probleme ale fosei septice

Iata o serie de aspecte de care trebuie sa tineti seama atunci cand aveti montata in gospodarie o fosa ecologica:
1. Aruncarea excesiva a uleiurilor de gatit si a grasimilor in sistemul de canalizare poate duce la umplerea partii superioare a fosei septice si poate cauza infundarea tevilor cu sistem inchis. Uleiurile si grasimea sunt adesea greu de descompus si pot cauza probleme cu mirosurile neplacute si dificultati cu golirea periodica a fosei.
2. Aruncarea in WC a produselor de igiena non-biodegradabile, cum ar fi prosoape de unica folosinta sau betisoare de urechi va duce la umplerea si infundarea rapida a fosei septice ecologice. Aceste materiale nu ar trebui aruncate in sistemul de canalizare, ci la un cos special.
3. Utilizarea in paralel a sistemelor de maruntire si evacuare a resturilor de mancare din bucatarie poate cauza suprasolicitarea fosei septice si degradarea timpurie a acesteia.
4. Anumite chimicale pot afecta sistemul de lucru al fosei septice, iar in aceasta categorie intra mai ales pesticidele, erbicidele, materialele cu o concentratie inalta de inalbitor sau soda caustica, dar si alte substante anorganice cum ar fi vopselurile si solventii.
5. Radacinile copacilor sau ale tufelor care cresc deasupra rezervorului sau pe tevile campului de drenaj pot cauza infundarea sau fisurarea acestora.
6. Locurile de joaca pentru copii sau cladiri cu functii de stocare pot cauza stricaciuni rezervorului sau campului de drenaj. Mai mult, acoperirea campului de drenaj cu o suprafata impermeabila, cum ar fi o alee sau o parcare, poate afecta foarte grav eficienta acestuia si poate strica rezervorul si sistemul de absorbtie.
7. Intrarea apei excesive in fosa ecologica poate cauza supraincarcarea sistemului si va duce la caderea acestuia.
8. Chiar si sistemele de fose septice bine intretinute pot elibera in tevi bacterii anaerobice care produc un fel de mucus. Aceasta substanta va infunda treptat porii solului care inconjoara teava de evacuare, iar filtrarea poate fi incetinita pana la gradul de aparitie a unor revarsari la suprafata. Mucusul se numeste biomat si aceasta cadere a sistemului se numeste cadere de biomat.
9. Daca fosa dumneavoastra septica nu functioneaza corespunzator sau a suferit stricaciuni, adresati-va autoritatii pentru sanatate si de mediu inainte de a incerca sa o reparati. Reparatiile necorespunzatoare pot duce la greseli costisitoare si potentiale pericole de sanatate.
10. Fosa ecologica este incapabila sa elimine de una singura compusi de nitrogen care pot cauza aparitia algelor in sistemul de primire al apei. Acest dezavantaj poate fi remediat folosind echipamente de reducere a nitrogenului din apa sau prin simpla verificare ca acel cmp de drenaj este situat corespunzator astfel incat sa nu permita apei uzate sa se reintoarca in sistem.


Un sistem de canalizare bazat pe o fosa ecologica cu un rezervor din beton, fibra de sticla sau plastic, ar trebui sa aiba o viata de aprox. 50 de ani atunci cand este instalat corespunzator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu